Image

Što je zapravo aromaterapija i kako nam može pomoći?

Image

Po stručnoj se definiciji aromaterapija opisuje kao dio fitoterapije, discipline koja koristi biljke i slične pripravke s ciljem očuvanja zdravlja, prevencije i liječenja bolesti. Posebnost aromaterapije je da kako bi postigla svoj cilj koristi eterična ulja.

Eterična, odnosno esencijalna ulja, smjese su hlapivih, biološki aktivnih spojeva koji se najčešće dobivaju destilacijom ili tiještenjem biljnog materijala.

Obzirom da nam se ideja kako miris esencijalnih ulja može tako značajno utjecati na naš organizam čini pomalo apstraktnom, sasvim je normalno da se upitamo kako ta ulja točno funkcioniraju. Naime, kemijske tvari koje ova ulja sadrže djeluju na naše organe, tkiva te hormonski i živčani sustav. Njušni receptori nalaze se u gornjoj nosnoj šupljini te ih aktiviraju molekule koje se nalaze u udahnutom zraku. Zanimljiva je činjenica da osjetilo njuha ima najizravniju vezu s mozgom od svih osjetila. Također je dobro znati da je najbolja osjetljivost između 30. i 50. godine te su žene osjetljivije na mirisne podražaje. Nakon što receptorne stanice u nosu primijete podražaj, živčani se impuls prenosi senzornim živčanim vlaknima do senzornog centra u kori velikog mozga te tada nastaju osjeti i percepcija. Senzorno područje za osjetilo njuha nalazi se u čeonom režnju velikog mozga. U velikom se mozgu također nalazi i limbički sustav, niz struktura koji kontrolira mnoga instinktivna ponašanja te ima važnu ulogu u nastanku bijesa i straha. Osim što tim putem mirisi i arome utječu na pojavu emocija, dokazana je i njihova poveznica s memorijom, odnosno pamćenjem. Određeni mirisi mogu uzrokovati navalu brojnih sjećanja iz prošlosti te nam tako pomoći u dosjećanju određenih događaja.

Osim za pomoć u pamćenju i emocijama, aromaterapija na naš organizam djeluje iznimno umirujuće. Možete ju primijeniti pomoću aromatskih svijeća, difuzera, kupki… Sada kada ste upoznati s prednostima aromaterapije, predlažemo vam da si priuštite jedan od aromatskih tuševa iz naše široke ponude i potpuno opustite um i tijelo.