Image

Refleksologija

Image
Image

Refleksologija je drevna vještina liječenja koja se temelji na načelu refleksnih (mikro) zona na ljudskom tijelu na kojima se reflektira stanje cijelog organizma.Takvih zona postoji nekoliko – na stopalima, ušima, rukama, jeziku i glavi.

Refleksologija se najčešće primjenjuje na stopalima, stimuliranjem određenih zona u njima.
Naime, ljudska stopala podijeljena su u zone koje predstavljaju cijeli organizam u malom, s tim da su organi desne strane tijela zastupljeni u desnom, a lijeve strane tijela u lijevom stopalu.

U posljednje vrijeme klasična medicina sve više priznaje učinkovitost ove vještine i priznaje joj status komplementarne grane medicine koja se može koristiti u kombinaciji s klasičnim tretmanom.

Osim što pomaže riješiti različiti niz zdravstvenih problema (glavobolju, psihosomatske poteškoće, dijabetes, probleme s krvnim tlakom…), refleksologija se rabi i za opuštanje, smanjivanje agresivnosti, uklanjanje stresa, poboljšanje koncentracije i ukupnog energetskog potencijala tijela.

Refleksološka masaža stopala je vrlo ugodna i opuštajuća. Kako je poznato da je stres uzrok 70% bolesti modernog čovjeka opuštanjem smanjujemo mogučnosti oboljenja.
Po istočnjačkom principu refleksologijom uklanjamo blokade na energetskim kanalima u tijelu i tako oslobađamo put energiji kroz tijelo i pomažemo mu povratiti samoiscjeliteljske sposobnosti. Posebnim tehnikama masaže razbijamo mokraćne kristale koji se skupljaju u stopalima i dlanovima i time izboljšavamo limfni protok, a time i odstranjivanje toksina iz tijela. Refleksologija pomaže održavati homeostazu u tijelu (biokemička ravnoteža nesjvesnih tjelesnih funkcija). Refleksologija je dovoljno nježna da je možete primjeniti čak na maloj djeci (bebama) pogotovo u vrijeme kada dobivaju zubiće.

Povijesni razvoj refleksologije
Kroz povijest su stopala predstavljala važan dio tijela u procesu liječenja. Refleksologija datira još iz 5000. godine prije Krista, a dokazi o postojanju ovakvog načina liječenja pronađeni su u Kini, Egiptu i Japanu.
Sudeći po nalazima smatra se da je refleksologija bila poznata svim drevnim civilizacijama.
Kasnije je refleksologija prenesena u Grčku i Rim, a o njoj je pisao i Hipokrat – otac moderne medicine, dok je u nekim srednjevjekovnim zapisima zabilježeno da je bila popularna na europskim dvorovima.