Image

Kiropraktikom uklonite bolove i osjećajte se dobro!

Daniel David Palmer

Daniel David Palmer

"Kralježnica je stup tijela! Nema toga što nije povezano sa kralježnicom. Ona je izvorište 31 para živaca, povezana je sa unutarnjim organima, mišićima, ligamentima. Zona je kojom prolaze vitalne energetske linije."

Principi na kojima se temelji kiropraktika su toliko jednostavni da ih je ponekad teško shvatiti.
Kiropraktika se bavi uspostavljanjem i održavanjem zdravlja pomoću manipulacije kralježnice i njenih struktura. Ona je prvenstveno usredotočena na odnos između kralježnice i živčanog sustava.

Kiropraktičar koristi prirođenu sposobnost organizma da se sam izliječi uz pomoć pravilnog funkcioniranja živčanog sustava. Kiropraktičar tretira, putem manipulacije, poremećaje kralježnice kako bi uspostavio tu bazičnu sposobnost ozdravljenja bez primjene lijekova odnosno kirurškog zahvata.
Rezultat je povećanje pokretljivosti, smanjenje bilo koje boli ili nelagode i otklanjanje iritacije živaca uz širok spektar zdravstvenih blagodati. Važan dio u upravljanju zdravlja kiropraktikom je garancija da kada jednom budete dobro i ostanete dobro. Glavni cilj je obnoviti i zadržati zdravlje na najbolje mogućem nivou, te svesti progres degenerativnih promjena na minimum.

Kiropraktiku je 1895. godine u Daveportu, Iowa USA izumio Daniel David Palmer, a njegov sin Bartlet Joshua Palmer je preuzevši od njega osnovane principe razvio Kiropraktiku u danas najveću granu nekonvencionalne medicine u svijetu. Danas u svijetu postoje fakulteti Kiropraktike kao nezavisni studiji u Americi, Kanadi, Švedskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Čileu, Japanu itd.

Riječ KIROPRAKTIKA dolazi od grčke riječi KIRO (ruka) i PRAKTIKOS (poduzimati radnju).

Kako kiropraktika može pomoći?

Znanstveno je dokazano da je kiropraktika apsolutno bezbolna i sigurna. Kiropraktika je vrlo efikasna terapija pa se u nekim zemljama preporuča kao prva metoda izbora za bolove u leđima. Različitim vrstama kiropraktičkih zahvata kiropraktičar dovodi promijenjeni položaj kralježaka u normalu ili što je moguće bolji položaj kako bi se umanjio pritisak na korijene živaca.

Kiropraktičari su na vrhu ljestvice liječenja boli u leđima. Godišnje se milijuni ljudi u svijetu obraćaju kiropraktičarima – stariji i mlađi, domaćice i glumci, sportaši i rekreativci, biznismeni i radnici.
Zato jer za sve one koji žele izbjeći lijekove i kirurški zahvat, kiropraktika je najprirodniji izbor.

Znanstvena istraživanja su odavno potvrdila koliko je kiropraktika efikasna i sigurna i kako ona može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje. U jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa objavljeno je da kiropraktika u kombinaciji sa aktivnim i zdravim načinom življenja smanjuje konzumaciju lijekova za 51.8%, a hospitalizaciju za čak 43%.

Dokazano je da je kiropraktika isplativija (jeftinija) od konvencionalnog pristupa kada su u pitanju tegobe koje nemaju organsko ili patološko podrijetlo, da su pacijenti zadovoljniji uslugama doktora kiropraktike i da su rezultati također u korist kiropraktike.Nesreće, stres, napetost, preveliki tjelesni napor i mnogobrojni drugi čimbenici rezultiraju tzv. izmještanjima u kralježnici, uzrokujući nadražaje u korijenu živaca. Takvi nadražaji su najčešće uzrok zdravstvenih poremećaja. Kiropraktika nas uči da otklanjanjem ili smanjenjem takvih nadražaja pomažemo tijelu da bolje i ugodnije funkcionira.

Kiropraktika može vam pomoći kod:

– problema s kralježnicom (bol u leđima)
– bolova u vratu, ramenima, rukama i nogama
– ukočenosti
– Trnjenje i /ili gubitak osjeta u nogama ili rukama
– artritis, artroza
– glavobolje, migrene, vrtoglavica
– problema lošeg držanja – napetosti mišića
– vrtoglavica
– išijas
– stres, nesanica
– upala uha
– trudnice prije i poslije poroda
– kod djece i odraslih sa skoliozom
– alergija, astma, bronhitis
– pomoć prije i poslije operativnih zahvata diskopatije 

O metodi

Stanja kojima se bavi doktor kiropraktike su vrlo raznolika – baš kao što je raznolik i sam živčani sustav.
Doktor kiropraktike dijelom koristi standardne medicinske procedure kako bi odredio problem.

Kiropraktiktičar će vas pitati o zdravstvenim problemima koji vas muče, o vašoj i obiteljskoj povijesti bolesti, poslu kojim se bavite, pregledima ili tretmanima koje ste do sada eventualno imali, kao i o svemu ostalom važnom da odredi prirodu vaših tegoba i odredi najbolji tretman sukladno tome. Ukoliko je to potrebno, doktor kiropraktike uputit će vas drugom liječniku specijalisti na liječenje.

Doktoru kiropraktike od velike je važnosti sva eventualna medicinska dokumentacija koju posjedujete – rendgenski snimak, laboratorijska analiza te druge dijagnostičke procedure.

Doktori kiropraktike godinama uče palpaciju pomicanja (umjetnosti pregledavanja pokretom ili dodirom), tako da oni daju određene i odgovarajuće prilagodbe kralježnice. Kada kiropraktičar identificira problem, početi će liječenje pomoću ovih prilagodbi ili “manipulacija”. Naročita pažnja će se obratiti na područje gdje je došlo do poremećaja ili je otkrivena “subluksacija”. Prilagodba se obično daje rukama ili instrumentima tipa “aktivator” te se sastoji od primjene pritiska na područja kralježnice koja nisu ravna ili se ne kreću pravilno u dometu njihovih pokreta.chiropraktiker 300x150